diumenge, 8 de març de 2015

ETIMOLOGIES MOLT HUMANES: DOMINI (II)


Per aprofundir en el tema del domini personal he consultat l’obra de Peter Senge La quinta disciplina en la pràctica. Segons aquest autor, quan una persona domina el seu art o la seva professió esdevé mestre/a, perquè té “capacitat i voluntat per comprendre i treballar amb les forces que ens envolten, amb certa espontaneïtat i alegria”.

Mestratge procedeix de la paraula llatina magister, la qual prové de l’arrel sànscrita mah, que significa ‘més gran’. Una persona que és mestra en un ofici o un art o una professió és algú que actua mogut per l’interès o la curiositat personal, però que alhora pretén millorar les aptituds de les altres persones del seu voltant.


Sovint ens queixem que no podem canviar l’organització on treballem des de la nostra posició, però sempre podem, com a individus, desenvolupar el nostre domini personal.

Diu Senge que la pràctica del domini personal ens ensenya a mantenir un diàleg entre la nostra visió personal i la realitat del món tal com és. Cal ser pacients i mantenir l’energia i l’entusiasme en aquesta tensió entre visió i realitat. Però encara manca un tercer ingredient: la tria dels actes que ens aproparan al nostre destí visionat.

Després de preguntar-nos quins resultats volem assolir per millorar la nostra autoimatge, les pertinences, la llar, la salut, les relacions, el treball, els interessos personals, la comunitat o el nostre propòsit en la vida, haurem d’esbrinar com conjugar-ho amb la realitat. Serà un bon exercici descobrir quins valors ens sostenen per decidir de manera conscient!


2 comentaris:

  1. Es d'agrair en temps on tantes mirades idealistes faciliten pensaments enganyosos, que es parli del fer, del aprendre a fer i "conjugar-ho" amb la realitat. M'he trobat amb xerraires de psicologia, que gairebé proposen el crear la realitat des de la ment, i si que la forma de mirar ajuda a canviar realitat, però com una eina, com també ho poden fer les mans. Cordialment.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Trobo molt encertada la darrera frase, on dius que amb les mans canviem la realitat. Per molt que visionem, si no fem no serveix de res. Gràcies per la teva opinió.

      Elimina