diumenge, 22 de febrer de 2015

ETIMOLOGIES MOLT HUMANES: DOMINIÉs un derivat culte del llatí DŎMĬNUS ‘amo’ (en llatí vulgar DOMNUS). Entre les seves accepcions ens interessa la de ‘camp d’una ciència o d’una activitat intel·lectual o artística’.

Després de l’autonomia, el domini és l’altre element fonamental de la motivació. Dominar una determinada professió implica intenció de millorar i perfeccionar-nos. Per cercar el mestratge és imprescindible el compromís amb nosaltres mateixos perquè no és cosa d’un dia o d’un any; de fet, mai no l’assolirem del tot. Això sí, ens proporcionarà molts moments de fluïdesa que seran l’impuls per renovar l’esforç que suposa.

Diuen que per assolir el mestratge calen deu anys de dedicació. El pintor Hokusai en el prefaci a la publicació de la seva obra Cien vistas del Monte Fuji escrigué:


Font: Wikipedia
“(...) A l’edat de cinc anys tenia la mania de fer traços dels objectes. A l’edat de 50 havia produït un gran nombre de dibuixos, però cap d’ells tenia un veritable mèrit fins l’edat de 70 anys. Als 73 finalment vaig aprendre alguna cosa sobre la veritable forma de les coses, ocells, animals, insectes, peixos, herbes o arbres. Per tant, a l’edat dels 80 hauré fet un cert progrés, als 90 hauré penetrat més en l’essència de l’art. Als 100 hauré arribat finalment a un nivell excepcional i als 110, cada punt i cada línia dels meus dibuixos tindran vida pròpia.”

4 comentaris:

 1. Se'ns fa curta la vida, per aconseguir tanta perfecció i potser és millor així i tenir aquest punt d'imperfecció, que ens motiva i esperona en nous reptes.
  Bona setmana !!

  ResponElimina
  Respostes
  1. És cert, Artur. Aquest desig de perfecció ens empeny a millorar i ens dóna sentit. Bona setmana!

   Elimina
 2. Que interessant l'obra de Hokusai i les seves paraules. Es nota que dominava la saviesa. Gràcies per recordar-nos que tot està al nostre abast si hi posem intenció.
  Petonets.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Sí, intenció i treball constant. Que t'haig de dir! Petonets.

   Elimina