diumenge, 15 de febrer de 2015

ETIMOLOGIES MOLT HUMANES: AUTONOMIA
Trobem l’origen d’aquest mot en el grec autónomos, format a partir de nómos ‘llei’ i autós ‘propi, mateix’. Una persona autònoma és, per tant, aquella que es governa per les seves pròpies lleis, que té el dret o la facultat de governar-se a si mateixa.

Daniel H. Pink en La sorprendente verdad sobre qué nos motiva (Ed. Gestión 2000) diu que ha arribat l’hora d’aplicar a la nostra vida quotidiana allò que la ciència ja ha constatat sobre el funcionament de la motivació.El primer sistema operatiu humà –Motivació 1.0- es basava en l’impuls biològic de la supervivència (fam, set, sexe). Vam aixecar el següent sistema –Motivació 2.0- sobre el fonament de les gratificacions i els càstigs externs (pastanaga o bastonada).Blog: GINO-ART

Ara, quan parlem de creativitat o d’innovació, necessitem professionals que vagin més enllà de les feines rutinàries. Ara s’imposa la Motivació 3.0. Cal fomentar conductes que ens portin a un rendiment més elevat, més salut i més benestar.

La Motivació 3.0 es basa en l’autonomia, el domini i la finalitat.

Pink defensa que el nostre estat per defecte és l’autonomia, però que per circumstàncies, entre elles els mateixos entorns laborals, excessivament controlats, l’hem perduda.

Una persona autònoma decideix quina feina fa, quan la fa, amb qui i com la fa.


La humanitat ha anat traçant un camí constant cap a la llibertat. Si a la feina, a casa o en qualsevol dels nostres entorns treballem per assolir més autonomia serem més feliços perquè senzillament estarem actuant d’acord amb la nostra naturalesa d’éssers autònoms. No necessitem millors líders, necessitem recuperar l’autolideratge.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada