dilluns, 17 d’octubre de 2011

ETIMOLOGIES MOLT HUMANES : LA CONFIANÇAPer trobar l’etimologia de la paraula confiança, apareguda en la nostra llengua cap al segle XV, hem de cercar abans l’origen del verb ‘fiar’, procedent del llatí vulgar FĪDĀRE.


La primera accepció del diccionari de la llengua, defineix la confiança així: “Seguretat de qui compta amb el caràcter, la fona fe, la discreció d’algú”. Similar és la definició que el diccionari ideològic en fa del ver confiar: “Depositar en uno, sin más seguridad que la buena opinión que de él se tiene, bienes, secretos u otras cosas”.

Qui confia en una altra persona espera d’aquesta una actitud determinada i no dubta en arriscar-se perquè creu en ella. La confiança només s’entén, per tant, quan va aparellada amb l’esperança, la paciència, la comunicació espontània, la reciprocitat.

En tota agrupació humana (família, amics, equips laborals...) hi ha la confiança en la base de les relacions. Per a S. R. Covey construir confiança en els altres equival a augmentar els dipòsits del compte bancari emocional, i ho aconseguim quan ens esforcem en comprendre l’altra persona, tenim cura dels detalls, mantenim els compromisos, aclarim les expectatives, demostrem integritat personal i ens disculpem amb sinceritat si ens equivoquem.

D’aquesta manera, a més de generar confiança en nosaltres, contribuïm a què les persones dels nostre entorn confiïn en elles mateixes, perquè la nostra confiança farà que se sentin segures, valorades.

6 comentaris:

 1. I que bé quan saps que hi pots confiar...! Jo vaig confiar en la Caixa i ja no ho faré més. Està clar que si cerques en qui confiar no ho facis mai en aquell que porta un cartell penjat al coll que digui "confia en mi".

  ResponElimina
 2. Maijo,

  Jo també penso que la confiança neix dels fets, més que dels cartells, i menys si vénen de les entitats bancàries.

  Anem aprenent, sovint a força de garrotades.

  ResponElimina
 3. Greetings from Finland. This blog is nice to explore, through other countries, people, culture and nature. Come and you look at pictures Teuvo blog and tell all your friends that they too would look Teuvo photos to your country's flag would rise higher than the blog my flag collection. Thank you Teuvo Vehkalahti Finland

  ResponElimina
 4. La confiança és bàsica en tota relació humana com dius i el poder-nos perdonar si ens hem fet mal. D'acord en tot el que dius.

  ResponElimina
 5. Gràcies, Teuvo!

  És molt cert, Rosana, que el perdó incrementa la confiança, és com obrir una porta que ens alleugereix. Salutacions!

  ResponElimina
 6. Confiar en l'altre és facilitar que l'altre confiï en ell mateix. Ho tinc comprovadíssim a la feina.
  Entre d'altres coses, si l'altre no percep la confiança, no hi ha èxit.
  M'agraden les teves etimologies humanes!
  Un petó, Imma!

  ResponElimina