dilluns, 26 de setembre de 2011

ETIMOLOGIES MOLT HUMANES: L'ATENCIÓ


La paraula ATENCIÓ té el seu origen en el llatí attentio,-ōnis, ‘acció d’atendre’, la qual prové del verb tĕndĕre ‘estendre, desplegar’.

Al diccionari de la llengua se la defineix com “l’acció de fixar el pensament en alguna cosa, d’aplicar-hi l’enteniment”. Sotmesos com estem a molts estímuls, fixar l’atenció en un de concret és un acte de llibertat que, com diu José Antonio Marina en Aprender a vivir, ens diferencia dels animals en el sentit que aquests són atrapats per l´’estímul; en canvi, quan nosaltres dirigim l’atenció, ho fem per uns interessos que van més enllà de l’estímul. Nosaltres “prestem atenció”. És com desplegar, a la manera d’Spiderman, uns fils que ens dirigeixen per pròpia voluntat cap a un objecte, una persona, un lloc... Som allí perquè hem decidit de ser-hi, pels motius que siguin.

I encara en una segona accepció, el mot que ens ocupa avui significa també “una demostració de consideració, gentilesa, cortesia”. És a dir, rebre atenció o atencions d’altri és rebre un obsequi que aquesta persona té a bé dispensar-nos.

Els mestres de la meditació, com Kabat-Zinn en el seu famós llibre Mindfulness en la vida cotidiana consideren l’atenció plena com el millor regal que ens podem fer: prestar atenció de forma deliberada, en el moment present i sense jutjar, estar presents, prendre consciència de cada moment que estem vius per adonar-nos de les nostres possibilitats de transformació, sense donar res per establert, lliures de la inconsciència limitadora.5 comentaris:

 1. De veritat que ho intento. Parauleta d'honor!:) De vegades ho aconsegueixo i no saps el feliç que em fa. Escrits com els d'avui em fan prendre consciència del moment. Gràcies.

  ResponElimina
 2. De la teva mà ha arribat la primavera al racó, i amb les flors i el sol, també les aranyetes.

  Una abraçada d'agraïment!

  ResponElimina
 3. Imma, quin espai més lluminós, assoleiat i bonic amb aquests canvis!
  M'agraden aquestes etimologies humanes!
  Tant l'entusiasme com l'atenció, sempre ens fan créixer.

  Una abraçada entusiasta i atenta!

  ResponElimina
 4. Ahir, tot i posant-hi atenció, em van fer campana alguns alumnes. Després vaig fixar-me en l'ou ferrat i se'm va passar tot. Una abraçada, Imma, gràcies per aquestes paraules tan clares.

  ResponElimina
 5. Moltes gràcies a vosaltres pels vostres ànims i aportacions.

  I que bo pot arribar a ser un ou ferrat si prenem consciència de la seva textura, el seu aroma, el seu color, el temps de qui l'ha cuinat ...

  Una abraçada

  ResponElimina