dilluns, 29 de novembre de 2010

ARTISTES DEL DIA A DIA

Elle Langer, psicòloga de Harvard, és una especialista en la “consciència plena”. En paraules seves, quan no estem atents veiem allò que esperem veure, amb la qual cosa deixem que el passat determini el present i, per tant, ens neguem l’oportunitat de ser innovadors.

Els artistes parteixen de la incertesa i el seu treball es fonamenta en l’elecció contínua. La idea d’Ellen Langer és que tots podem ser artistes si fem del nostre dia a dia una creació, un aprenentatge constant.

L’avaluació ens perjudica perquè jutgem les nostres vivències com bones o dolentes; en canvi quan mantenim una consciència plena, podem entendre que qualsevol inconvenient conté un avantatge si el mirem des d’una altra perspectiva, i a l’inrevés. Si som capaços de reconèixer les alternatives i decidir conscientment deixarem de preocupar-nos per si hem encertat o no, perquè entendrem que no hi ha una única decisió “correcta”.

Als EEUU s’està imposant aquest concepte d’atenció conscient amb el nom de “Mindfulness”. El doctor Jon Kabat-Zinn n’és un altre especialista que el defineix com el fet d’estar en contacte amb la nostra naturalesa més profunda i permetre que pugui emergir i fluir sense obstacles (Mindfulness en la vida cotidiana. Ed. Paidós).

2 comentaris:

 1. Gràcies, Imma. És molt interessant el que diu Ellen Langer. Puc afirmar que l'experiència em facilita la feina, però la curiositat, la recerca permanent d'allò que desconec, és el que em fa tirar endavant i seguir creant.
  Diuen que la curiositat no va matar al gat, va ser l'avorriment; i també que "la intel•ligència es la porta d'accés a la llibertat; i l'Atenció Atenta (plena o desperta), és la mare de la intel•ligència".
  La bibliografia que ens deixes m’és molt útil.
  Una abraçada.

  ResponElimina
 2. Gràcies a tu! Els teus comentaris fan que aquest blog no sigui avorrit.

  Una abraçada,

  ResponElimina