dimarts, 3 de novembre de 2009

Troba el teu propi camíTot té marxa enrere
. Atreveix-te a escollir uns estudis que t’agradin i t’interessin de veritat. No passa res si després te n’adones que no és exactament allò que volies. De tot s’aprèn. Amb el temps les coses es veuen més clares.

Pensa en positiu. No limitis les teves opcions en escollir una professió. Juga i somia amb allò que t’agradaria fer en la vida, per molt que se’n surti de les preferències convencionals. Si fas allò que t’agrada, treballar et resultarà molt més fàcil i tindràs més opcions de triomfar.

Adopta la filosofia de l’esforç. Ets corresponsable i cocreador del teu destí, que es forja amb les decisions i l’actitud que prens enfront a allò que et va succeint al llarg de la vida. Responsabilitza’t del teu procés de formació.

Coneix-te tu mateix. Indaga i reflexiona sobre qui ets, descobrint els teus punts forts, habilitats i, en definitiva, el teu potencial com a ésser humà.

Estil de vida. Pregunta’t sobre com vols viure: si prefereixes treballar per a una empresa o ser autònom (free-lance), si prefereixes treballar a la ciutat o al camp, si prefereixes un determinat tipus d’horari o un altre...

Aprèn tot el que puguis. Més enllà dels estudis acadèmics, i en la mesura de les teves possibilitats, intenta viure experiències diferents i enriquidores, ja sigui llegint, treballant en projectes socials o viatjant a la recerca de l’aventura. La persona que ets acaba per influir en allò que fas.

Informa’t parlant amb professionals. Posa’t en contacte amb algú que es dediqui a la professió que t’agradaria exercir. Pregunta-li tot allò que t’agradaria saber i confirma que es tracta del treball que somiaves.

És la teva elecció, no la dels altres. Ja que es tracta de la teva pròpia vida i que el treball sol ocupar més d’un terç del temps diari, assegura’t que ets tu qui pren la decisió final d’estudiar allò que realment vols i no el que t’ha estat imposat.

La funció dels màsters. Tingues present que una vegada acabis els teus estudis o portis uns quants anys treballant, tens l’opció de cursar un màster especialitzat en una branca més concreta de l’àmbit al qual et dediques professionalment per aprofundir en la matèria i fer un salt laboral.

Dóna-li sentit a allò que fas. Per a no ser víctima de la vida gris que sol acompanyar molts llocs de treball, sigues conscient de la importància de cultivar una actitud proactiva, tractant de donar-li un sentit més transcendent a la teva funció professional. Fes que la teva funció serveixi als altres.


Font: Idees aportades per experts en orientació professional de Porta 22, Barcelona Activa (www. porta22.com)

1 comentari:

  1. Carai noia! S'hauria d'imprimir i tenir a la tauleta de nit i enganxat a la porta de la nevera i la Inseguretat social ho hauria de receptar. Segurament el món seria diferent i conviuríem d'una altra manera.

    Salut.
    onatge

    ResponElimina